Прекрасна кућа са покривеним атријумом

Смештена на уском оближу између два аутопута и суседних кућа са свих страна, ова кућа изгледала је осуђена да се уздише у затвореном простору. Али архитекте из ЛИЈО.РЕНИ-а су развили план за креативно ширење граница. Кућа се састоји од два дела, уоквирујући невероватан атриј на бочним странама са високим биљкама које се простиру до самог плафона. Прозори и атриј су обложени заштитним челичним плочама, присуство перфорација у којима се омогућава да циркулише свеж ваздух у целој згради. Али нисте видели унутрашњост куће! Комбинира естетику и функционалност, а главни фокус је на квалитету живота.

Унутрашња површина куће је 180 квадратних метара (укључујући и атријску зону).

Свака соба је уско повезана са локалним простором. Собе са погледом на врт пружају потпун осећај слободе захваљујући клизним вратима.

Модерна поставка ствара осећај реда и контраста унутрашњости са атријском зоном, али посудје биљке ојачавају концептуалну везу са баштом.

У мањој крили куће налази се дневни боравак. Кратка стаза кроз башту доводи до другог, веће криле, које има трпезарију, кухињу и већину спаваћих соба.

Док се степениште подиже, огрлице прелазе укрштено, имитирајући околне биљке. Кратки асфалтирани пут води до трпезарије.

Трпезарија, као и многа функционална подручја куће, директно граничи са атријумом.

Собе власника куће налазе се на страни улице са слабијим протоком саобраћаја.

Клизне зидове додају модуларну функционалност, ако је потребно, омогућавајући вам да сваку просторију буде отворена или, напротив, да опремите свој приватни простор.

Можете доћи до другог спрата одласком у башту и шиком дрвених степеништа.

Ушћући степеницама, гост улази у другу дневну собу, украшену нијансама тропског црвеног, кречног и рафинираног дрвета.

Велика клизна врата која се отварају у башту су заштићени кабалом ради сигурности.

У неким просторијама можете видети зидну умјетност са понављаним узорком, копирањем текстуре перфорираних екрана и репродукцијом ефекта свјетлости која тече кроз њих.

Следећи низ степеница води до главне спаваће собе, најприроднијег дела куће.

Осим спаваће собе на трећем спрату налази се само купатило и отворене терасе.

Зрачи светлости који пролазе кроз прозоре на стаклима креирају блистави ефекат "дисања" када се дрвеће ветра.

Ова фотографија јасно показује да забрањени прозори уопште не морају изгледати застрашујуће. Иако нископрофилни дизајн и свјежа бијела боја дају овој маски донекле неуредан изглед.

Чини се да чак и локалне птице воле мир и тишину атријума.

У овој кући, чак и једноставно путовање из собе у собу постаје фасцинантно искуство госта, побољшавајући његов однос са природом.

Како сунце мења свој положај током целог дана, сунчеви зраци попуњавају различите дијелове куће, стварајући посебну, стално промјењиву естетику.

Поглед на плафон са дна атријума.

Ноћу, светлост пенетрира кроз перфориране екране, ствара ефекат сличан ономе како сунчеви зраци пролазе кроз листове палмама.

Сада погледајте распоред куће - увек је лепо видети како се простори међусобно делују.Гости могу истражити атриј на путу до трпезарије, док ће кухиња и спаваћа соба остати приватна подручја.

Обратите пажњу на то како се студија и библиотека налазе засебно у малом крилу. Овде можете стићи само степеницама са првог спрата.

Из главне спаваће собе налази се отворена тераса.

И ево јос једна отворена тераса - одмах изнад претходног.

Гледајте видео: Day Trip to Blagaj Dervish House from Mostar, Bosnia and Herzegovina travel vlog

Оставите Коментар